No MATaràs

laMAT

lamAT2

Exactament això:  la destrossa de la imatge més preuada a l’hivern per aquells que vivim al Gironès o La Selva.  Una plana i un Canigó que ja no tornaran a ser els mateixos. El motiu? El mateix pel qual fa 30 anys alguns volien edificar el que avui coneixem com a Aiguamolls de l’Empordà. Pels Aiguamolls avui hi passegem. I cofois ho fem.  D’altres part del nostre país, malgrat la forta lluita del territori, no han tingut mateixa sort i han acabat esdevenint simples mercaderies pels maletins i els pactes en despatxos de Barcelona, Madrid i París.

La MAT és més a prop que mai. El TAV, el turisme i la gran energia que van utilitzar com a arguments per construir-la funcionen sense problemes i sense la MAT que teòricament tant necessitaven. I la construcció de la línia es fa amb silenci. Ningú se’n vanta. Segurament perquè ningú en pot argumentar els motius amb la cara ben alta. Fet i fotut, la MAT és també filla de la follia de principis de mil·leni i els balanços econòmics que ens han dut la ruïna. Una ruïna que ha deixat moltes famílies a la misèria alhora que un territori amb una petjada especulativa i de ciment que perdurarà en el temps.  Però no tot ha quedat tapat. En la memòria de molts quedaran les manifestacions multitudinàries de “No a la MAT”, les assemblees, les jornades, les mil dos-centes “mogudes”, les pintades amb lemes tant exactes com el que encapçala l’article, concentracions fins el darrer dia o la creació recent de la Xarxa per la Sobirania Energètica a les Comarques Gironines. Esdeveniments que no han passat a la Via Laietana. Esdeveniments claus que no apareixen a la història oficial del nostre país. Esdeveniments, però, que marcaran el futur de moltes comarques.

Tant de bo les portades dels diaris de demà recollisin algunes d’aquestes imatges. La meva proposta de peu de foto seria clara: “Una postal mil·lenària que s’esvaeix per la bestiesa de l’alta tensió”.

ps: gràcies a la Glòria Sanz per les fotografies.

Anuncis

One thought on “No MATaràs

  1. Lluc, a Osona ja fa temps que la MAT ens va prendre els nostres estimats paisatges… entenc que ara sigui motiu de dol i tristor per a vosaltres. També vam lluitar molt i molt fort contra la MAT, però aquesta partida ens l’han guanyat. L’enemic en aquest cas era massa poderós. La MAT no s’ha fet pel TAV i el turisme. La MAT s’ha fet per donar servei a la futura reubicació de l’energia nuclear francesa al Marroc. Les torres gegants que han ferit de mort els paisatges de les nostres contrades són només un petit símptoma, la punta de l’iceberg de problemes molt més greus, profunds i irreversibles, de decisions que han compromès per sempre una hipotètica i desitjada independència energètica amb tecnologies netes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s