“Ser-hi”

Article publicat a l’Espai Fàbrica.

Perquè tots aquells homes i dones podien no haver pujat mai a les muralles. Podien haver-se quedat a casa seva, obrir les portes al tirà. Resignar-se, agenollar-se, implorar per les seves vides. Però no ho van fer. Lluitaren. Tot i saber que tenien molt poques possibilitats, van resistir tres mesos d’horrors implacables. Fragment de “Victus”.
Ja tenim data i pregunta. En feia de dies que corria tinta i finalment, quasi de forma inesperada, el dijous 12 es van resoldre els dubtes amb una posada en escena de diverses forces parlamentàries a través de la qual anunciaven un acord. Amb matisos. Cadascú els seus. Necessaris. Però un acord que ens situa més a prop de la celebració del referèndum d’autodeterminació del Principat de Catalunya.

La valoració sobre la data i la pregunta l’he feta aquest cap de setmana, amb calma N’han sortit unes reflexions que trobareu a l’article “9 Notes breus sobre la data i la pregunta”. Si ve és necessari fer aquests exercicis d’anàlisi i és d’agrair a L’EspaiFàbrica que hi ajudi, és igualment essencial presentar algunes idees sobre com podem ajudar a articular, des dels moviments socials i organitzacions polítiques de l’esquerra, una proposta que garanteixi realment la consecució d’un exercici d’autodeterminació a partir de les classes populars catalanes. Fem-ho.

Des de la seva fundació, i fins fa pocs anys, l’esquerra independentista (EI), o bona part d’ella, havíem assumit que si s’engegava un procés d’emancipació nacional als Països Catalans o en un tros d’aquests, seria perquè les condicions objectives haurien canviat de tal manera que la pròpia EI seria un actor essencial, líder, del suposat procés. La realitat, però, és que aquell relat, bo i còmode, no era ni ha estat versemblant. A l’hora de la veritat, ha estat el moviment popular independentista, articulat des de la societat civil i a través d’espais on no sempre hem estat capaços de treballar qui ha encès la flama.

Milions de persones al carrer, consultes, prop de 600 assemblees locals, milers d’activistes i voluntaris han girat el tauler polític i les preferències ciutadanes i han situat l’autodeterminació i la independència com a elements centrals en la política de Catalunya. Com ho era l’Estatut a la “Transición” o la República a finals dels anys 20. Talment com ha fet la PAH en l’àmbit de l’habitatge, avui, al nostre país, no es pot presentar una opció política d’esquerres, revolucionària, sense entendre ni donar suport a una mobilització popular que lluny de grans noms funciona a través de la força de la gent. I així ho sabem i veiem aquells que ens trobem aquesta energia en pobles i viles del país.

Benvinguda realitat. Assumida realitat. Sabent que avui som un actor més en un tauler de joc complex cal, com sempre, detectar les potencialitats que el context ens dóna respecte a la situació política de fa 3, 5 o 20 anys. La força de l’independentisme és i ha de ser al carrer. La força de l’independentisme és que estem davant d’un procés obert, d’un foli en blanc on tots, encara, hi podem escriure. Així, si bé la batalla de la democràcia la farem de forma conjunta amb opcions que presenten models econòmics que legitimen la pobresa i la misèria del capitalisme actual, cal ser conscients que en paral·lel és prioritari treballar des del mateix carrer i també amb el moviment popular independentista per fer d’aquest procés una ruptura. Una ruptura amb allò instituït sobre les bases d’estructures desiguals i gens democràtiques com són l’Estat espanyol i la seva delegació a Catalunya. Una ruptura amb les elits que han gestionat i s’han enriquit amb la plusvàlua de les classes populars catalanes. Una ruptura per canviar-ho tot. Per canviar-nos també a nosaltres.

Si voleu llegir l’article sencer +

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s