Yes, we can

Article publicat a Media.cat

Ser conscients i preguntar-nos el per què? Aquest podria ser una síntesi d’allò més sintètica sobre què significa tenir un pensament crític. I és també una de les màximes que mou la majoria de persones que escrivim a Mèdia.cat. La darrera gran nevada i onada de fred que va afectar Nord-Amèrica m’ha fet tornar preguntar-me al voltant d’un dels temes que sempre m’ha generat controvèrsia. Quina és la sobredimensió que ofereixen els mitjans de comunicació catalans sobre allò que succeeix als Estats Units? No parlo de Canadà o de Mèxic que continentalment es troben allà mateix, sinó de la que, per molts, és la matriu de la civilització “occidental” des de fa un segle, la terra on “God Save America”.

Respondre el per què de la sobredimensió és segurament espai per a una tesi. Però som realment conscients d’aquest fet? Aquests dies n’he recollit alguns exemples també a partir de la publicació de l’informe presentat sobre el tractament del terratrèmol d’Haití del 2010. Posem per cas el un terratrèmol similar a la costa Oest dels Estats Units? No en parlarien encara avui els mitjans catalans? És Estats Units l’únic indret on aquest 2014 s’han assolit xifres històriques de fred de les últimes dècades, per exemple?

La gent del carrer recorda les conseqüències nefastes (i la pitjor gestió Bush) de l’huracà Katrina de l’any 2005. Ara bé del Tsunami a l’Oceà Índic d’uns mesos abans què en sabem? Els mitjans n’han fet seguiment d’aquest darrer tot i sabent que si parlem de víctimes la diferència és 170 vegades superiors al Katrina? Reconec que, personalment, no tinc clar ni tan sols quins Estats va afectar i molt menys quins partits i quines administracions ho han acabat gestionant. Podria pensar que es tracta d’un afer personal, però d’exemples per malfiar-me’n en tenim un fotimer.

Per exemple, heu comparat mai l’atenció mediàtica de l’atemptat a les Torres Bessones del 2001 amb les accions bèl·liques actuals a qualsevol país de l’Orient mitjà? O les eleccions nord-americanes respecte la política marroquina o algeriana, estats molt propers geogràficament als Països Catalans? El “Yes we can” és un lema popular a mig país, però a Algèria no tenim clar ni si encara governa l’històric Bouteflika. O les accions violentes en escoles del centre dels Estats Units amb la que la setmana passada va succeir a Pakistan? No desvetllo res de nou, ni la sopa d’all ni els desequilibris informatius. I sort en tenim que hi ha gent i portals, com aquest mateix, que fa aquestes comparatives per treure-ho a la llum. I és que de tant en tant sempre és bo tornar als “vells” per què, aquells que no moren mai, i qüestionar allò que ja se’ns ha donat com a normal.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s